Úprava srsti

Srst  vyžaduje  pravidelnou  péči,  jak  důkladné  česání,  které  psa  zbaví  staré  a  odumírající  srsti,  tak  danou  střihovou  úpravu.Starou  srst  vyčesáváme  hustým  kartáčem  s  delšími,  tupými  hroty.  Pokud  srst  vyčesáváme  pravidelně,  bude  mít  srst  v  dobré  formě  po  celý  rok.  Pokud  tuto  péči  zanedbáváme,  stává  se,  že  hlavně  na  končetinách  plstnatí  a  při  následném  násilném  rozčesávání  se  srst  zbytečně  vytrhá.
Psa  zvykáme  na  kartáče  a  hřebeny  od  štěněcího  věku  a  vždy  jej  odměníme  za  trpělivost.
Upravovat  srst  začínáme  asi  3-4  týdny  před  výstavou  a  „  doladíme“  ji  asi  týden  před  výstavou,  kdy  nám  po  vykoupání  v  šampónu  určeném  pro  psy,  vystoupí  drobné  zuby  a  nerovnosti.
Pro  stříhání  platí  všeobecná  zásada,  že  všechny  přechody  od  krátké  k  delší  srsti  musí  být  plynulé.
Hlava:  3  cm  od  víček  směrem  k  zátylku  provedeme  hřebenem  rovnou  pěšinku  napříč  hlavy.  Veškerou  srst  nad  očima  (ofinu)  načešeme  dopředu.  Pamatujte:  ofinu,  vousy  ani  bradku  černého  teriéra  nikdy  nestříháme.  Máte-li  pocit,  že  pes  špatně  vidí,  můžete  ofinu  stáhnout  dětskou  gumičkou  do  vlasů.  Pouze  u  velmi  husté  ofiny,  která  odstává  můžeme  použít  tzv.  efilační  nůžky  a  ofinu  prostřihnout.
Od  pěšinky  po  týlní  pahrbek  zastřihneme  na  1-3cm,aby  temenní  část  byla  plochá.Poté  vedeme  rovnou  linii  dolů  ,  kolmo  k  temeni,  1-3cm  od  vnějšího  koutku  oka  do  začátku  bradky.  Vousy  načešeme  dopředu  a  ostatní  srst  počínaje  spánkem  a  základnou  ucha  sestřihneme  shora  dolů  po  směru  růstu  srsti.  Srst  na  uších  (z  vnější  i  vnitřní  strany)  a  lících  sestřihneme  nejlépe  strojkem  na  2-3mm  a  okraje  uší  začistíme  a  obstřihneme  klasickými  nůžkami.  Správně  ostříhaná  hlava  by  měla  při  pohledu  shora  připomínat  cihlu,  Ze  strany  pravoúhlý  tvar.
Hruď:  Srst  na  přední  straně  hrudi  ,  začínající  od  základny  brady  a  končící  3-5cm  pod  hrudní  kostí,  stříháme  na  1-2cm.  3-5cm  od  týlního  pahrbku  stříháme  horní  část  krku  směrem  ke  kohoutku.  Zvýrazníme  zátylek  a  necháme  délku  srsti  3-5cm.Boční  část  krku  stříháme  od  základny  uší  dolů,  přičemž  plynule  zvětšujeme  délku  na  6-8cm  a  tvarujeme  ramena.Délka  srsti  na  ramenech  závisí  od  šířky  hrudi.  Jeli  hruď  užší,  srst  sestřihneme  jen  zlehka.
Trup:  postupujeme  od  kohoutku  směrem  ke  kořenu  ocasu  na  délku  3-6cm,  vytváříme  rovnou  a  přímou  linii  horní  části.  Dále  -  shora  dolů  po  směru  růstu  srsti  stříháme  trup  tak,  abychom  vytvořili  plynulý  přechod  od  ramen  k  zadním  končetinám  a  k  dolní  části  hrudi  (tzv.  sukénce).
V  oblasti  slabin  a  na  břichu  zůstává  srst  krátká  2-4cm  a  tvoří  plynulý  přechod  k  dolní  části  hrudi.  „Sukénka“  by  měla  zdůrazňovat  hloubku  hrudi  a  neměla  by  být  delší  než  8-10cm  dolů  od  loketního  kloubu.  Ohon  stříháme  rovnoměrně  ze  všech  stran.  Po  celé  délce  musí  být  okrouhlý  a  tlustý.  Srst  v  oblasti  pohlavních  orgánů  a  análního  otvoru  by  se  měla  zkrátit  na  2-3mm.
Končetiny:  srst  na  předních  končetinách  načešeme  jemným  kartáčem  vzhůru.  Odstřihneme  vyčnívající  srst  a  vytvarujeme  „sloupy“  nohou.  Opatrně  vystříháme  srst  mezi  prsty  a  kolem  nich  vyřnívající  srst  také  odstřihneme.  Výsledkem  by  měl  být  oválný  tvar  tlapy  a  drápy  úplně  zakryté  srstí.
Zadní  část  stehna  (tzv.kalhoty)  ke  kyčelnímu  kloubu  stříháme  nakrátko  a  na  přední  straně  srst  pečlivě  srovnáme,  aby  byl  zvýrazněn  ohyb  kolenního  kloubu.,  Potom,  stejně  jako  na  předních  končetinách,  rozčešeme  kartáčem  srst  od  prstů  ke  kyčelnímu  kloubu,  pečlivě  srovnáme  do  tvaru  sloupců  a  vypracujeme  tvar  tlapy.