Úprava srsti
Srst vyžaduje pravidelnou péči, jak důkladné česání, které psa zbaví staré a odumírající srsti, tak danou střihovou úpravu.Starou srst vyčesáváme hustým kartáčem s delšími, tupými hroty. Pokud srst vyčesáváme pravidelně, bude mít srst v dobré formě po celý rok. Pokud tuto péči zanedbáváme, stává se, že hlavně na končetinách plstnatí a při následném násilném rozčesávání se srst zbytečně vytrhá.
Psa zvykáme na kartáče a hřebeny od štěněcího věku a vždy jej odměníme za trpělivost.
Upravovat srst začínáme asi 3-4 týdny před výstavou a „ doladíme“ ji asi týden před výstavou, kdy nám po vykoupání v šampónu určeném pro psy, vystoupí drobné zuby a nerovnosti.
Pro stříhání platí všeobecná zásada, že všechny přechody od krátké k delší srsti musí být plynulé.
Hlava: 3 cm od víček směrem k zátylku provedeme hřebenem rovnou pěšinku napříč hlavy. Veškerou srst nad očima (ofinu) načešeme dopředu. Pamatujte: ofinu, vousy ani bradku černého teriéra nikdy nestříháme. Máte-li pocit, že pes špatně vidí, můžete ofinu stáhnout dětskou gumičkou do vlasů. Pouze u velmi husté ofiny, která odstává můžeme použít tzv. efilační nůžky a ofinu prostřihnout.
Od pěšinky po týlní pahrbek zastřihneme na 1-3cm,aby temenní část byla plochá.Poté vedeme rovnou linii dolů , kolmo k temeni, 1-3cm od vnějšího koutku oka do začátku bradky. Vousy načešeme dopředu a ostatní srst počínaje spánkem a základnou ucha sestřihneme shora dolů po směru růstu srsti. Srst na uších (z vnější i vnitřní strany) a lících sestřihneme nejlépe strojkem na 2-3mm a okraje uší začistíme a obstřihneme klasickými nůžkami. Správně ostříhaná hlava by měla při pohledu shora připomínat cihlu, Ze strany pravoúhlý tvar.
Hruď: Srst na přední straně hrudi , začínající od základny brady a končící 3-5cm pod hrudní kostí, stříháme na 1-2cm. 3-5cm od týlního pahrbku stříháme horní část krku směrem ke kohoutku. Zvýrazníme zátylek a necháme délku srsti 3-5cm.Boční část krku stříháme od základny uší dolů, přičemž plynule zvětšujeme délku na 6-8cm a tvarujeme ramena.Délka srsti na ramenech závisí od šířky hrudi. Jeli hruď užší, srst sestřihneme jen zlehka.
Trup: postupujeme od kohoutku směrem ke kořenu ocasu na délku 3-6cm, vytváříme rovnou a přímou linii horní části. Dále - shora dolů po směru růstu srsti stříháme trup tak, abychom vytvořili plynulý přechod od ramen k zadním končetinám a k dolní části hrudi (tzv. sukénce).
V oblasti slabin a na břichu zůstává srst krátká 2-4cm a tvoří plynulý přechod k dolní části hrudi. „Sukénka“ by měla zdůrazňovat hloubku hrudi a neměla by být delší než 8-10cm dolů od loketního kloubu. Ohon stříháme rovnoměrně ze všech stran. Po celé délce musí být okrouhlý a tlustý. Srst v oblasti pohlavních orgánů a análního otvoru by se měla zkrátit na 2-3mm.
Končetiny: srst na předních končetinách načešeme jemným kartáčem vzhůru. Odstřihneme vyčnívající srst a vytvarujeme „sloupy“ nohou. Opatrně vystříháme srst mezi prsty a kolem nich vyřnívající srst také odstřihneme. Výsledkem by měl být oválný tvar tlapy a drápy úplně zakryté srstí.
Zadní část stehna (tzv.kalhoty) ke kyčelnímu kloubu stříháme nakrátko a na přední straně srst pečlivě srovnáme, aby byl zvýrazněn ohyb kolenního kloubu., Potom, stejně jako na předních končetinách, rozčešeme kartáčem srst od prstů ke kyčelnímu kloubu, pečlivě srovnáme do tvaru sloupců a vypracujeme tvar tlapy.
Psa zvykáme na kartáče a hřebeny od štěněcího věku a vždy jej odměníme za trpělivost.
Upravovat srst začínáme asi 3-4 týdny před výstavou a „ doladíme“ ji asi týden před výstavou, kdy nám po vykoupání v šampónu určeném pro psy, vystoupí drobné zuby a nerovnosti.
Pro stříhání platí všeobecná zásada, že všechny přechody od krátké k delší srsti musí být plynulé.
Hlava: 3 cm od víček směrem k zátylku provedeme hřebenem rovnou pěšinku napříč hlavy. Veškerou srst nad očima (ofinu) načešeme dopředu. Pamatujte: ofinu, vousy ani bradku černého teriéra nikdy nestříháme. Máte-li pocit, že pes špatně vidí, můžete ofinu stáhnout dětskou gumičkou do vlasů. Pouze u velmi husté ofiny, která odstává můžeme použít tzv. efilační nůžky a ofinu prostřihnout.
Od pěšinky po týlní pahrbek zastřihneme na 1-3cm,aby temenní část byla plochá.Poté vedeme rovnou linii dolů , kolmo k temeni, 1-3cm od vnějšího koutku oka do začátku bradky. Vousy načešeme dopředu a ostatní srst počínaje spánkem a základnou ucha sestřihneme shora dolů po směru růstu srsti. Srst na uších (z vnější i vnitřní strany) a lících sestřihneme nejlépe strojkem na 2-3mm a okraje uší začistíme a obstřihneme klasickými nůžkami. Správně ostříhaná hlava by měla při pohledu shora připomínat cihlu, Ze strany pravoúhlý tvar.
Hruď: Srst na přední straně hrudi , začínající od základny brady a končící 3-5cm pod hrudní kostí, stříháme na 1-2cm. 3-5cm od týlního pahrbku stříháme horní část krku směrem ke kohoutku. Zvýrazníme zátylek a necháme délku srsti 3-5cm.Boční část krku stříháme od základny uší dolů, přičemž plynule zvětšujeme délku na 6-8cm a tvarujeme ramena.Délka srsti na ramenech závisí od šířky hrudi. Jeli hruď užší, srst sestřihneme jen zlehka.
Trup: postupujeme od kohoutku směrem ke kořenu ocasu na délku 3-6cm, vytváříme rovnou a přímou linii horní části. Dále - shora dolů po směru růstu srsti stříháme trup tak, abychom vytvořili plynulý přechod od ramen k zadním končetinám a k dolní části hrudi (tzv. sukénce).
V oblasti slabin a na břichu zůstává srst krátká 2-4cm a tvoří plynulý přechod k dolní části hrudi. „Sukénka“ by měla zdůrazňovat hloubku hrudi a neměla by být delší než 8-10cm dolů od loketního kloubu. Ohon stříháme rovnoměrně ze všech stran. Po celé délce musí být okrouhlý a tlustý. Srst v oblasti pohlavních orgánů a análního otvoru by se měla zkrátit na 2-3mm.
Končetiny: srst na předních končetinách načešeme jemným kartáčem vzhůru. Odstřihneme vyčnívající srst a vytvarujeme „sloupy“ nohou. Opatrně vystříháme srst mezi prsty a kolem nich vyřnívající srst také odstřihneme. Výsledkem by měl být oválný tvar tlapy a drápy úplně zakryté srstí.
Zadní část stehna (tzv.kalhoty) ke kyčelnímu kloubu stříháme nakrátko a na přední straně srst pečlivě srovnáme, aby byl zvýrazněn ohyb kolenního kloubu., Potom, stejně jako na předních končetinách, rozčešeme kartáčem srst od prstů ke kyčelnímu kloubu, pečlivě srovnáme do tvaru sloupců a vypracujeme tvar tlapy.